Etusivu

Arvostelut

Elokuvalista

Tulevat Elokuvat

Oscarit

Linkit

KiitoksetRikun

Elokuva Sivut

39 AskeltaMuuan kanadalainen Richard Hannay on käymässä Lontoossa. Hän käy katsomassa music hallissa esitystä ja herra Muistin esitellessä taitojaan lavalla, alkaa yleisön joukossa tapahtua. Aseita paukkuu ja Richard poistuu paikalta. Hän törmää Annabella Smithiin ja tuo tämän luoksensa hotelliin. Annabella selittää olevansa agentti joka koettaa estää ulkomaalaisia miehiä viemästä salaisia papereita maasta. Hänet kuitenkin murhataan yöllä ja Richardia epäillään teosta. Niinpä hänen täytyy estää ulkomaisten agenttien aikeet ja puhdistaa oma maineensa.

39 askelta oli ensimmäinen Hitchcockin "suuri pakomatka" - elokuva. Myöhemmin tähän sarjaan lisättiin Viidennen kolonnan mies ja Vaarallinen romanssi. John Buchanin kirjaan perustuva tarina on ovela yhdistelmä salaliittoja ja outoja tilanteita. Juoni aukeaa tasaiseen tahtiin ja yllättää useampaan kertaan.

Oikeastaan juuri tämän elokuvan parissa Hitchcock alkoi tosissaan muokkautua siksi ohjaajaksi joka hän oli parhaina päivinään. Hänen aikaisemmat elokuvansa olivat olleet melko keskinkertaisia muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Tässä vaiheessa Hitchcock onnistui kuitenkin todella hyvin ja hänen mainio ohjauksensa tempaisee katsojan mukaan jännittäviin tilanteisiin.

Robert Donat oli juuri noussut suureen suosioon briteissä. Hänet siis hankittiin mukaan elokuvaan ja valinta ei ainakaan ollut pettymys. Suoritus oli hauska vaikkakin ajoittain hieman pahvinen. Madeleine Carrollin ja Donatin väliset kohtaukset olivat elokuvan parasta antia. Heidän vuoropuheluitaan pidettiin siihen aikaan älykkään ja piikittelevän dialogin virstanpylväänä.

Katsoja ei kertaakaan pääse juonen edelle. Hitchcockin myöhemmille töille oli tyypillistä, että katsojat päästettiin tahallaan juonen edelle, kunnes heiltä vedettiin matto alta ja lähdettiin kuljettamaan tapahtumia uuteen suuntaan. 39 askelta ei tarjoa tällaista puolta, mutta se on silti sopivan mutkikas kokonaisuus.

Paras Hitchcockin brittiaikojen teos. Ja yksi 30-luvun parhaista.Ohjaus
Alfred Hitchcock

Käsikirjoitus
John Buchan
(kirja)

Charles Bennett
(sovitus)

Valmistusvuosi
1935

Kesto
82min

Ikäraja
K-8
(vanha)


39 Askelta

Arvio
3½ tähteä