Etusivu

Arvostelut

Elokuvalista

Tulevat Elokuvat

Oscarit

Linkit

KiitoksetRikun

Elokuva Sivut

AlienKauppa-alus Nostromo on palaamassa maahan malmilastissa, kun aluksen tietokone huomaa toistuvan signaalin läheiseltä planeetalta. Miehistö lähtee selvittämään tuota kummallista viestiä. Rajun laskun jälkeen he menevät tutkimaan paikkoja ja löytävät jättiläismäisen aluksen lähistöltä. Ripley on jäänyt Nostromoon kolmen hengen partion tutkiessa ympäristöä. Hän alkaa purkaa koodia ja huomaa signaalin olevan enemmänkin varoitusmerkki kuin hätäkutsu.

Alien oli oikeastaan ensimmäinen elokuva laatuaan. Kauhutrilleri joka kertoo ahtaasta avaruusaluksesta, jonne on hypännyt ylimääräinen matkustaja mukaan. Tämä menestynyt elokuva poiki äkkiä jatko-osia, joista maininnan arvoinen on ainakin Aliens (James Cameron, 1987). Elokuva yhdistelee erinomaisesti elementtejä, joita varsinkin nykyajan kauhuelokuvista puuttuu. Ahtaat paikat ja putkistoissa ryömivä mörkö pitävät katsojan jännittyneenä koko ajan. Tärkeänä lisänä hirviötä ei näytetä kunnolla ennen aivan loppua, joten jokaisella katsojalla on päässään oma alieni. Nämä elementit on kasattu yhteen jopa niin tyylikkäästi, että katsojan jännitys pikku hiljaa muuttuu lähes suoranaiseksi pakokauhuksi.

Ridley Scottin ohjauksista tämä on ehkä paras. Muita hänen maininnan arvoisia töitänsä ovat Blade Runner ja Gladiator. Scott käyttää ensimmäiset viisi minuuttia kuolemanhiljaisen avaruusaluksen kuvaamiseen. Tässä katsoja tutustutetaan heti uuteen ahtaaseen ympäristöön. Upeat pikku detaljit kaunistavat Scottin hienoa ohjausta.

Näyttelijöitä Alienissa on hyvin vähän. Jopa niin vähän, että ne saa yhden käden sormilla laskettua. Sigourney Weaver on Ripley, yksi elokuvahistorian ensimmäisistä ja unohtumattomimmista naissankareista. Miehistön yhteishenki korostuu jatkuvasti elokuvassa hienojen suoritusten kautta. Elokuvan dialogi on hyvin uskottavaa, henkilöt puhuvat jatkuvasti päällekkäin, eivätkä eri aikoihin kuten yleensä elokuvissa.

Alien tarjoaa uusia yllätyksiä jatkuvasti. Ne ovat scifi-tyyliin hieman kaukaa haettuja, mutta juuri siksi tyylikkäitä. "Kuolinjärjestys" on perinteinen (Alien loi perinteen). Ensin menevät ne keihin katsoja ei samaistu tai ne keistä emme niinkään välitä, sitten ne "keskiverto" ihmiset ja lopuksi setvitään sankarin kohtalo.

Tärkeä elementti elokuvassa on nimenomaan se, että mörköä ei ole yritetty luoda efekteillä henkiin ja näyttää katsojille vaan se on pidetty villinä korttina loppuratkaisuun asti. Nykyään tämäntyyppiset ratkaisut ovat harvinaisia, sillä tietokoneilla pyritään luomaan mitä kauheampia örkkejä. Toivottavasti joskus Hollywoodissa huomataan, että kaikkein kauheimmat ilmestykset ovat vain katsojan mielessä.

Alien on ihan kelpo elokuva, joka poiki pitkän liudan jatko-osia ja aloitti oikeastaan uuden elokuvatyypin.Ohjaus
Ridley Scott

Käsikirjoitus
Dan O'Bannon
(tarina ja screenplay)

Ronald Shusett
(tarina)

Valmistusvuosi
1979

Kesto
117min

Ikäraja
15

Alien

Alien

Alien


Arvio
3 tähteä