Etusivu

Arvostelut

Elokuvalista

Tulevat Elokuvat

Oscarit

Linkit

KiitoksetRikun

Elokuva Sivut

American History XDerek Vinyardista tuli pian isänsä murhan jälkeen skini. Tälle polulle hänet johdatti Cameron Alexander, nuoria manipuloiva rasisti. Derekin viha kaikkia eri rotuisia kohtaan kasvaa. Eräänä yönä hänen autoonsa murtautuu kaksi tummaa miestä. Derek tappaa molemmat ja päätyy kolmeksi vuodeksi vankilaan. Vankilassa hän tajuaa kuinka typerä hän oli ja miten hän tuhosi elämänsä. Heti vankilasta päästyään hän ryhtyy auttamaan pikkuveljeään Dannya, jottei tälle kävisi kuten hänelle itselleen.

American History X käsittelee melko uutta aihepiiriä. Tarina kertoo äärimmäisen rasistisista teoista ja vihasta joka velloo Venice Beachissa rotujen välillä. Koko elokuva on oikeastaan yksi suuri tragedia. Elokuvan kerronta on tyylikästä. Dannyn elämä on keskipiste ja sitä Derek pyrkii muuttamaan. Juonta avataan pikku hiljaa flashback kohtauksilla, joissa nähdään Derekin tekoja ennen vankila-aikoja. Flashbackit ovat mustavalkoisia. Tuo piirre tuo hienon metaforisen elementin kerrontaan. Mustavalkoisuus kuvaa jatkuvasti kohtauksissa vallitsevaa rotuvihaa.

Tony Kaye ohjasi elokuvan upeasti. Muutamat suihkukohtaukset joita elokuvassa on ovat hienoja. Veden hidastettu lentomatka ilman halki on upeasti kuvattu. Otos, jossa Derek ja Danny repivät seinän tyhjäksi on mahtava. Loppukohtaus vessassa on myös upea ja se todella jättää lähes pysyvän henkisen jäljen katsojaan.

Edward Norton on viime vuosina todistanut olevansa loistava näyttelijä. Ensin hän tarjosi upean roolisuorituksen tässä elokuvassa ja vuotta myöhemmin hän näytti jälleen taitonsa Fight Clubissa. Nortonin suoritus tekee Derekin henkisestä "parantumisesta" uskottavan. Edward Furlong (mm. Terminator 2) onnistuu myös hienosti. Hän luo Dannylle ulkoisesti aika harmittoman, mutta sisäisesti raa'an ja rasistisen olemuksen.

Kun luulin, että American History X alkoi olla jo lopussa, elokuva täräytti vielä viimeisen juonenkäänteensä. Siinä vaiheessa yllätyin todella paljon. Loppu kuvaa varsinkin ihmiselämän arvoa ja jatkuvan vihan typerää taakkaa. Muutenkin koko elokuva kantaa tärkeää viestiä. Se näyttää miten pienet asiat voivat muuttaa ihmisen elämän.

American History X on erinomainen elokuva. Se upposi minuun kuin veitsi voihin, toivottavasti teihinkin.Ohjaus
Tony Kaye

Käsikirjoitus
David McKenna

Valmistusvuosi
1998

Kesto
114min

Ikäraja
15

American History X

American History X


Arvio
4½ tähteä