Etusivu

Arvostelut

Elokuvalista

Tulevat Elokuvat

Oscarit

Linkit

KiitoksetRikun

Elokuva Sivut

ArmotonEläkkeelle vetäytynyt pistoolimies William Munny kuulee tuhannen dollarin palkkamurhasta nuorelta cowboylta joka ratsastaa hänen tilalleen. Munny päättää tarttua vielä viimeisen kerran reikärautaan ja lähtee nuoren Kidin ja vanhan ystävänsä Nedin kanssa metsästämään kahta miestä jotka viiltelivät yhden Big Whiskeyn kaupungin huorista.

Armoton ei ole ihan perinteinen western-elokuva. Vaikka Eastwood onkin ottanut selviä vaikutteita Leonelta, hän on lisännyt mukaan omaa tyyliään. Näistä aineksista sekoiteltu keitos toimii aivan mukavasti. Varsinkin yksi hauska piirre on erilainen asenne tulitaisteluita ja lännen sankareita kohtaan. Jo pari nitistystä on miesten puheissa suuri saavutus. Lopussa tämä siisti pelkistetty tyyli kuitenkin puhkeaa perinteiseksi sankarirymistelyksi ja paukkeeksi.

Clint Eastwood toimii kameran edessä yhtä tyylikkäästi kuin sen takana. Hän todella on tuo eläkkeelle vetäytynyt pyssysankari. Morgan Freemanin tilanteisiin sopiva lievä alinäyttely piristää kohtauksia mukavasti. Hänen suorituksensa kokonaisuutena oli mainio. Gene Hackman esittää Little Billiä, Big Whiskeyn sheriffiä. Hän voitti roolistaan Oscarin ja on tosiaan tuon kultapystin arvoinen. Jaimz Woolvettin roolisuoritus Kidinä ei ollut mitenkään erikoinen. Aivan loppupuolella hän tosin skarppasi huomattavasti.

Armottoman juonellinen rakenne muistuttaa vanhoja länkkäreitä, mutta siihen on otettu mukaan hieman enemmän draamaa. Hahmotkaan eivät ole niitä kaikkein perinteisempiä, sillä esimerkiksi William ja Ned ovat jo eläkkeelle jääneitä ja Williamin liipasinsormi on pahasti kohmeessa eläkevuosien ajalta. Juuri nämä uudet piristävät elementit kaikilla osa-alueilla ovat se mukava lisä tähän pakettiin.

Armoton ei pärjää Huuliharppukostajalle tai Hyville, pahoille ja rumille, mutta keikkuu omalla länkkärilistallani heti kolmantena.Ohjaus
Clint Eastwood

Käsikirjoitus
David Webb Peoples

Valmistusvuosi
1992

Kesto
120min

Ikäraja
15

Armoton


Arvio
3½ tähteä