Etusivu

Arvostelut

Elokuvalista

Tulevat Elokuvat

Oscarit

Linkit

KiitoksetRikun

Elokuva Sivut

Auringonlaskun KatuHuonosti menestyvä käsikirjoittaja Joe Gillis on täysin rahaton.Velkojat lähtevät hänen peräänsä, mutta hänen onnistuu karistaa heidät kääntymällä suuren hylätyn näköisen talon pihaan. Selviää, että talossa asuu Norma Desmond, äänettömien elokuvien kuningatar. Norma on koettanut kyhätä omaa käsikirjoitustaan ja haluaa tehdä paluun kaksikymmentä vuotta kulta-aikansa jälkeen. Gillis suostuu käsikirjoittajana korjailemaan tekstiä palkan takia ja huomaa pian, että Norma itseasiassa haluaakin Joen vierelleen asumaan Auringonlaskun kadulle. Norman käsikirjoitus on kauhea, mutta hän ei silti suostu myöntämään, että hänen uransa on ohi.

Auringonlaskun katu alkoi erittäin jouhevasti. Päähenkilön kertoja-tyyppinen monologi pitkin elokuvaa ja varsinkin alkupuolella on erinomainen idea juonenkuljetuksen kannalta. Tuo piirre haihtuu melkein kokonaan elokuvan keskivaiheilla, joten mielenkiinto katoaa osittain. En jaksanut erityisemmin kiinnostua henkilöhahmoista, joten tapahtumat tuntuivat yhdentekeviltä.

Billy Wilder käsikirjoitti ja ohjasi elokuvan. Siispä hän on jo käsikirjoitusvaiheessa lisäillyt omia ajatuksiaan kokonaisuuteen. Ehkä juuri sen takia elokuvan visuaalinen puoli toimii hienosti. Yksi Wilderin parhaista ohjaustöistä.

Näyttelijät joutuvat esittämään hyvin ristiriitaisia tunnetiloja. William Holden onnistuu tuossa kohtalaisesti, mutta hänen välinsä Normaan ovat jatkuvasti epäselvinä. Välillä on mahdotonta sanoa alkaako hänkin jo rakastua, vai yrittääkö hän taas ratsastaa Norman lompakolla. Gloria Swansonin suoritus oli mielestäni kehno. Ajoittain ihan hyvä, mutta monesti hänen sekopäisen melodramaattiset kohtauksensa ovat ylivedettyjä.

Elokuva rakentuu hyvin kohti loppua. Tiedämme kuitenkin mitä lopussa tapahtuu, joten varsinainen yllättävä käänne puuttuu. Juuri tuollaista todella yllättävää elementtia jäin kaipaamaan. Elokuvan varsinainen ongelma on se, että siinä ei ole oikeastaan mitään uutta, hienoa ja jännittävää.

Auringonlaskun katu on ihan kelpo elokuva film-noirin ystäville. Muuten se on aika hidastempoinen ja tylsällä tavalla traaginen kokonaisuus.Ohjaus
Billy Wilder

Käsikirjoitus
Charles Brackett

Billy Wilder

D.M. Marshman Jr.

Valmistusvuosi
1950

Kesto
107min

Ikäraja
K-16
(vanha)

Auringonlaskun Katu


Arvio
2½ tähteä