Etusivu

Arvostelut

Elokuvalista

Tulevat Elokuvat

Oscarit

Linkit

KiitoksetRikun

Elokuva Sivut

Donnie DarkoNormaalin oloinen luokio-oppilas Donnie Darko kuulee yöllä kummallisia äänia ja kävelee unissaan pihalle. Pihalla seisoskeleva kaksimetrinen jänis kertoo, että maailma loppuu 28 päivän, 6 tunnin, 42 minuutin ja 12 sekunnin kuluttua. Jänisjohdattaa hänet golf-kentälle josta hän aamulla herää. Kun Donnie saapuu takaisin kotiinsa, hänen huoneensa läpi on syöksynyt suihkumoottori. Ilkeä jänis houkuttelee Donnien erilaisiin tuhotöihin. Alkaa kuitenkin selvitä, että kaikilla tapahtumilla on joku suurempi ja tärkeämpi päämäärä.

Huh huh! Suuri ilkeä irvihampainen jänis ja maailmanloppu. Ajattelin, että mitään tuon kummallisempaa ei olekaan, mutta kuinka väärässä olinkaan. Elokuva vain kutoo kompleksia juontaan yhä oudompaan ja vaikeampaan suuntaan. Richard Kellyn uskomaton mielikuvitus tuottaa tällä kertaa jotain todella ainutlaatuista. Tarina on yhdistelmä useita elokuvagenrejä. Kombinaatio toimii mielenkiintoisesti. Katsojalle jätetään lähes kaikki palaset elokuvan lopussa, jokainen päättelee tarinan omalla tavallaan.

Richard Kellyn korostaa elokuvan kummallisia piirteitä. Hön on kirjoittanut itse tarinan ja siispä myös herättämään sen henkiin hienosti. Lähes kaikki mahdolliset elokuvalliset keinot on tungettu tähän alle kaksituntiseen pätkään. Esimerkiksi koulun esittelyotos on upea. Näemme kaikki juonen suhteen relevantit henkilöt minuutin aikana.

Jake Gyllenhaalin roolisuoritus on hyvin eriskummallinen ja sen takia juuri sulautuu mukavasti elokuvan ilmapiiriin. Donnie on henkilö jonka kanssa en missään nimessä ystävystyisi. Hän on luonteeltaan eriskummallinen tapaus. Darkon perhe luo uskottavan kotiympäristön. Mielestäni värikkäin sivuroolisuoritus tuli Beth Grantilta. Hän esittää Kitty Farmeria, Middlesexin lukion terveyden opettajaa. Kitty on vanha naiivi hupsu joka uskoo mihin tahtoo ja mustavalkoistaa kaiken. Grantin suoritus oli totinen, mutta silti samalla hauska.

Donnie Darko jättää valitettavasti liikaa johtolankoja ja palapelinpaloja katsojalle. Elokuvan olisi yksinkertaisesti pitänyt kertoa enemmän. Tarinan kaikkiin outouksiin on olemassa looginen avain, jonka Richard Kelly loi tarinaa kirjoittaessaan. Vihjeitä ja epäsuoria viittauksia on olemassa. Laiskan katsojan kannalta parempi ostos on director's cut versio, jossa Kelly selvittää muutamia asioita.

Donnie Darko on eriskummallinen, juoneltaan yllättävä ja omaperäinen tuotos. Elokuva vaatii kuitenkin katsojalta hieman liikaa.Ohjaus
Richard Kelly

Käsikirjoitus
Richard Kelly

Valmistusvuosi
2001

Kesto
108min

Ikäraja
15

Donnie Darko

Donnie Darko

Donnie Darko


Arvio
3 tähteä