Etusivu

Arvostelut

Elokuvalista

Tulevat Elokuvat

Oscarit

Linkit

KiitoksetRikun

Elokuva Sivut

FargoJerry Lundegaard päättää ratkaista taloudelliset ongelmansa palkkaamalla kaksi rikollista kidnappaamaan oman vaimonsa. Näin hän voisi saada suuret lunnasrahat appiukoltaan. Rikolliskaksikko kuitenkin tyrii koko homman ja helposta väkivallattomasta keikasta jääkin jälkeen ruumiita. Jerry löytää itsensä pahimmasta painajaisestaan ja koettaa setviä asioita ennen kuin on liian myöhäistä.

Veliparien yhteistyö on kukoistanut Hollywoodissa viime vuosikymmeninä. Wachowskit viimeisimpänä ovat todistaneet että veljesten timantinkova joukkuepeli toimii myös elokuvamaailmassa. Coenien tarina pohjautuu tositapahtumiin. Oikeiden tapahtumien kulku oli kuitenkin käsittääkseni hieman erilainen ja Coenit ovat lisänneet hieman omaa kädenjälkeään lopputulokseen.

Joel hoiti ohjauksen, kun taas Ethan toimi tuottajana ja toisena käsikirjoittajana. Kuvausympäristöt ovat kieltämättä erikoiset ja omaperäiset. Lumiset ja jäiset jylhät maisemat ulottuvat silmänkantamattomiin. Joel käyttää paljon erikoisia kuvakokoja ja hän antaa monesti otoksien jatkua hyvin pitkään.

Fargo on lähinnä rikoselokuva, mutta siihen on lisäilty sinne tänne komediaelementtejä, joista monet ovat nimenomaan rikoksilla pelleilyä. Hauskat aksentit ja piristävä dialogi sopivat kuin juuri tuohon komedialliseen puoleen kuin nenä naamaan.

Frances McDormand esittää poliisi Marge Gundersonia joka tutkii rikollisten sössimisen yhteydessä tapahtuneita tappoja. Hän oli mukavalla tavalla lämminhenkinen ja vaikutti todella pitävän työstään poliisina. William H. Macyn rooli Jerry Lundegaardina on yksi hänen uransa parhaista. Steve Buscemin esittämä pieni äkkipikainen rikollinen Carl on ilkeä, mutta silti huvittava. Peter Stormare esittää Gaear Grimsrudia, Carlin partneria. Rikolliskaksikon välinen kontrasti on mielettömän hauska ja henkilökemiat toimivat. Pitkä, tyyni ja hiljainen. Lyhyt ja jatkuvasti pälättävä.

Fargo ei kuitenkaan tarjonnut suurta ratkaisevaa juonenkäännettä. Katsoja pystyy päättelemään osan elokuvasta. Siitä huolimatta Fargo on juonellisesti toimiva ja kiinnostava elokuva.

Vuosi 1996 oli todella köyhä elokuvavuosi. Yksi nihkeän elokuvasadon parhaista tekeleistä on juuri Coenin veljesten Fargo.Ohjaus
Joel Coen

Käsikirjoitus
Joel Coen

Ethan Coen

Valmistusvuosi
1996

Kesto
98min

Ikäraja
K-16
(vanha)


Fargo


Fargo

Arvio
3½ tähteä