Etusivu

Arvostelut

Elokuvalista

Tulevat Elokuvat

Oscarit

Linkit

KiitoksetRikun

Elokuva Sivut

Full Metal JacketSotilaaksi haluavat joutuvat käymään Vietnamin sodan aikaan läpi vaikean ja alentavan koulutuksen. He muuttuvat todellisiksi tappajiksi kersantti Hartmanin komennossa. Lopulta miehet pääsevät Vietnamiin. Muuan Joker on sotareportteri Stars and stripes lehdelle. Hän kiertää ympäri taistelutannerta valokuvaajansa kanssa vihollisen Tet-kampanjan aikana.

Full metal jacketin kuvaama koulutusjakso alkoi mennä jo äärimmäisyyksiin. En usko, että kukaan vastuussa oleva komentaja käyttäytyisi tuolla tavalla miehillensä. Sotilaat keikkuvat jo lähellä hulluuden rajaa tiukassa rutiinissa. Toisaalta itselläni ei ole tuosta kokemusta, joten vähän paha sanoa mitään.

Stanley Kubrickin tekemät elokuvat ovat poikkeuksetta hyvin erilaisia. Tämä oli hänen toinen sotaelokuvansa (ensimmäinen oli Paths of Glory). Kubrick onnistuu herättämään katsojan mielenkiinnon koulutusjaksossa ja kun sota alkaa olemme kuin miesten mukana taistelussa. Edellisenä vuonna valmistuneesta Oliver Stonen Platoonista en pitänyt läheskään yhtä paljon.

Elokuvan näyttelijät ovat perususkottavia sotilaita. Heidän erilaiset persoonansa mukautuvat joukossa hyvin yhteen. Matthew Modinen roolisuoritus Jokerina toimii. Hän käy läpi muutoksia sodan timmellyksessä ja nämä pienet muutokset heijastuvat Modinen suorituksessa. Adam Baldwinin esittämä Animal Mother on osin sotahullu ja kuitenkin toiselta kantilta hän vastustaa sotaa. Kaikki miehet haluaisivat kotiin, mutta vain Animal Mother haluaa kotiin voittamalla sodan. Näyttelijät eivät ole erityisen nimekkäitä, mutta hieman yleistettynä he kaikki kantavat kortensa kekoon erilaisilla persoonillaan.

Full metal jacketin efektipuoli oli mukavaa katseltavaa lähes kaksikymmentä vuotta vanhaksi elokuvaksi. Kaiken maailman hidastukset ja veriefektit on toteutettu huomattavasti tyylikkäämmin kuin Platoonissa. Kubrick osaa hidastuksensa ajoittaa ja monesti hän loi niitä käyttäen tunnetta kohtauksiin. Kun lopussa "kyttä" paljastuu olin todella yllättynyt ja hidastus tehosti otosta mukavasti. Myös koulutuksen lopun lähes pelottava vessakohtaus oli Kubrickin taidonnäyte. Pylen naamaa kuvataan sellaisesta kulmasta, että hänen silmänsä näyttävät kokonaan valkoisilta. Kubrick käyttää myös tyylikkäästi varjoja kohtauksessa.

Full metal jacket on muita sotaelokuvia laajempi, koska se kattaa myös koulutusosion. Silti se on lyhyt ja tiivis. Full metal jacket on paras Vietnam-elokuva.Ohjaus
Stanley Kubrick

Käsikirjoitus
Gustav Hasford
(kirja)

Stanley Kubrick
(screenplay)

Valmistusvuosi
1987

Kesto
112min

Ikäraja
15

Full Metal Jacket


Full Metal Jacket


Arvio
4 tähteä