Etusivu

Arvostelut

Elokuvalista

Tulevat Elokuvat

Oscarit

Linkit

KiitoksetRikun

Elokuva Sivut

Get Shorty - Hyvä PätkäMiamissa toimiva rikollinen Chili Palmer käsketään Los Angelesiin perimään elokuvatuottaja Harry Zimmin lainaamia rahoja. Chili on suuri elokuvafani ja esittää elokuvaideansa Harrylle. Chili huomaa rikollistaitojensa toimivan hienosti myös Hollywoodissa. Soppaan lisätään vielä kaksi näyttelijää, Karen Flores ja Martin Weir, Harryn huumebisneksestä rahansa ammentava rahoittaja Bo Catlett ja Miamissa toimiva rahojaan etsivä rikollinen Ray "Bones" Barboni.

Rikolliskomediat eivät yleensä tyylilajina toimi. On vaikea vääntää vitsiä rahojen perimisestä, tappamisesta ja muusta perinteisestä gangsteritoiminnasta. Koko homma menee helposti mustaksi komediaksi. Get Shortyn tapauksessa on sopiva ripaus perinteistä rikollisuutta sekoitettuna komediaelementteihin.

Yksi hauskimmista piirteistä elokuvassa on kivuton siirtyminen rikollisuudesta elokuvabisnekseen. Kaikki mahdollinen tukee juuri tätä piirrettä. Chili heittää kässäri-ideansa tuottajalle ja hän innostuu heti. Kun Chili huomaa rikolliskeinojen toimivan elokuvabisneksessä syntyy myös hauskoja tilanteita. Sonnenfeld oli ennen tätä teostaan tehnyt lähinnä taideosaston hommia (mm. elokuvassa Miller's Crossing). Vertauskuvallisesti ilmaistuna hänen ohjauksensa värittää elokuvan parhaita puolia paksulla korostuskynällä.

Mielestäni John Travolta on erinomainen näyttelijä. Hän esiintyy kieltämättä aina samantyyppisissä rooleissa, mutta eipä tuo ole juuri minua haitannut. Hänen "kova ilmeetön jätkänsä" puree minuun aina. Tällä kertaa hän tuo suoritukseensa myös huumoria. Elokuva jakautuu näyttelijöistä puhuttaessa kahteen. On kovat jätkät ja Hollywood nynnyt, joiden kontrasti on erittäin hauska. Tähän kovis puoleen kuuluvat Travoltan lisäksi Dennis Farinan esittämä Ray "Bones" Barboni ja Bo Catlett, jota esittää Delroy Lindo. Hollywood piireihin puolestaan Gene Hackmanin Harry Zimm, Rene Russon Karen Flores ja Danny DeViton esittämä Martin Weir. Travoltan ohella roolisuoritukset ovat keskinkertaisia, mutta näyttelijöiden yhdessä luomat tapahtumat ovat elokuvan suola.

Odotin juonen kannalta täydellistä aivolomaa. Löysin oikeastaan jotain aivan muuta. Tarinassa on oikeasti idea ja jopa ihan hyvä sellainen! Juoneen on myös onnistuttu tunkemaan vähän McGuffiniakin. On rahasäkkejä ja lentokentän tallelokeroita, joiden ympärille tarina rakentuu. Komedia ja vitsailu syö kuitenkin tehoa joistakin tapahtumista.

Sleepperi. Susi lampaan vaatteissa. Get shorty on oikeasti hyvä pätkä.Ohjaus
Barry Sonnenfeld

Käsikirjoitus
Elmore Leonard
(kirja)

Scott Frank
(screenplay)

Valmistusvuosi
1995

Kesto
101min

Ikäraja
K-16
(vanha)

Get Shorty - Hyvä Pätkä

Get Shorty - Hyvä Pätkä


Arvio
3½ tähteä