Etusivu

Arvostelut

Elokuvalista

Tulevat Elokuvat

Oscarit

Linkit

KiitoksetRikun

Elokuva Sivut

Mutta Kuka Murhasi Harryn?Metsästä pienen kylän läheltä löytyy ruumis. Miehen nimi on Harry, eikä kukaan tunne häntä vasta paikalle muuttanutta Jennifer Rogersia lukuunottamatta. Moni kyläläinen näkee ruumiin, eivätkä he tiedä mitä tehdä sillä. Ongelma on se, että kaikki luulevat tietävänsä asiasta jotain.

Ensimmäisenä tulee mieleen, että elokuva ei ole tyypillistä Alfred Hitchcockia. Totta puhuen se eroaa paljon hänen muista teoksistaan. Kummallisen murhatapahtuman selvitys on ainoa tavanomainen elementti. Siihen on lisätty mustaa komediaa ja muutama rakkaustarina.

Elokuvasta suuri osa on kuvattu metsässä, joten Hitchcock joutuu käyttämään enemmän laajoja yleiskuvia kuin yleensä. Siksi sisätilojen lähiotokset ovat mainiota vaihtelua. Ohjaus on kokonaisuutena ehjä ja toimiva.

Hitchcock-jännäreissä on yleensä vähän päähenkilöitä. Tällä kertaa näyttelijöitä on kymmenisen kappaletta. Koska elokuva on "kuka teki sen"-tyyppinen on tärkeää että henkilöitä ei ole loputtoman paljon. Tämä helpottaa katsojan osaa selvästi.

Shirley MacLanen oli esiintynyt vain näytelmissä, kunnes Hitchcockin tiimi huomasi tämän ja pyysi koekuvauksiin. McLane sai roolin ja onnistui hienosti. Sen jälkeen hän on tehnyt 58 elokuvaa ja lisää on tulossa. Edmund Gwenn ja Mildred Natwick esittivät hyvin kahta hieman vanhempaa henkilöä. Molemmat osoittivat suorituksissaan hauskasti aitoa välinpitämättömyyttä ruumista kohtaan. John Forsythe korosti myös synkkiä komediallisia piirteitä. Näyttelijät eivät olleet nimekkäitä, mutta täysin oikeita valintoja.

Mutta kuka murhasi Harryn? on mielenkiintoinen, hauska ja yllättävä kokemus. Musta komedia ei mene liian pitkälle ja elokuva loppui mainiosti. Silti jotain jäin kaipaamaan. Esimerkiksi kiinnijäämisen uhkaa olisi voinut lisätä, sillä vasta aivan loppuhetkillä poliisi alkaa päästä asioista jyvälle.

Elokuva toimii kuitenkin sellaisenaan ehjänä ja ajoittain hauskana kokonaisuutena.Ohjaus
Alfred Hitchcock

Käsikirjoitus
Jack Trevor Story
(kirja)

John Michael Hayes
(screenplay)

Valmistusvuosi
1955

Kesto
99min

Ikäraja
K-12
(vanha)

Mutta kuka murhasi Harryn?
Mutta kuka murhasi Harryn?

Arvio
3 tähteä