Etusivu

Arvostelut

Elokuvalista

Tulevat Elokuvat

Oscarit

Linkit

KiitoksetRikun

Elokuva Sivut

Kolmas MiesHolly Martins saapuu Viennaan hänen vanhan ystävänsä Harry Limen kutsusta. Martins oli tulossa töihin Limelle, mutta paljastuu, että tämä on kuollut vastikään auto-onnettomuudessa. Kun Holly puhuu Limen tuttavien kanssa, tapahtumasta paljastuu hiljattain outoja puolia ja hän alkaa päättäväisesti tutkia, mitä oikeasti tapahtui Harry Limelle.

Elokuva käynnistyy tyylikkäästi ohjaaja Carol Reedin pikaisella "alkupuhella". Holly saapuu Viennaan ja katsoja kiedotaan tapahtumiin heti alussa. Siitä alkaa oudon auto-onnettomuuden selvitys, joka jatkuu elokuvan loppupuoliskolle. Juonellista ratkaisua ei ole jätetty aivan viime metreille, joka on melko omaperäinen ja hieno tapa.

Elokuvan on ohjannut Carol Reed. Hänen ohjauksensa on kuin suoraan oppikirjasta. Kohtaukset ovat sopivan mittaisia, hienosti kuvattuja ja niihin on tuotu tunnelmaa. Juuri nuo pikantit yksityiskohdat tekevät elokuvasta hienon katsella. Tyylikäs on myös Reedin "alkupuhe", jolla saatetaan katsoja ajan tasalle, tämänlainen aloitus on elokuvissa harvinainen.

Näyttelijät vetävät läpi tyylikkäät suoritukset. Myös mm. Citizen Kanessa näytelleet Joseph Cotten ja Orson Welles onnistuvat rooleissaan hienosti. Welles tuo suoritukseensa tiettyä tyylikästä salamyhkäisyyttä ja Cotten pitää kautta elokuvan saman hienon suorapuheisen linjan.

Ainoa huono puoli, jonka oikeastaan koko elokuvasta löysin, oli joidenkin asioiden selittämättä jättäminen. On toisaalta selvää, että elokuva vaati päättelyä, mutta silti elokuvassa jätettiin turhankin paljon asioita auki. Joidenkin mielestä on hyvä, että elokuva tarjoaa katsojan aivoille työtä, mutta tällä kertaa ehkä hieman liikaa.

Lähes aina kun jokin elokuvajärjestö kokoontuu tekemään listaa maailman parhaista elokuvista, on Kolmas mies poikkeuksetta mukana. British Film Institute on esimerkiksi listannut Kolmannen miehen kautta aikain parhaaksi elokuvaksi.

Kolmas mies on hieno elokuva. Hyvä ohjaus, mainiot suoritukset näyttelijöiltä ja mukaansatempaava ja yllättävä juoni ovat Kolmannen miehen valttikortit. Tämä on elokuva joka kannattaa nähdä.Ohjaus
Carol Reed

Käsikirjoitus
Alexander Korda
(tarina)

Graham Greene
(tarina ja screenplay)

Valmistusvuosi
1949

Kesto
105min

Ikäraja
15

Kolmas MiesArvio
4 tähteä