Etusivu

Arvostelut

Elokuvalista

Tulevat Elokuvat

Oscarit

Linkit

KiitoksetRikun

Elokuva Sivut

KöysiBrandon Shaw ja Phillip Morgan päättävät murhata ystävänsä kokeilun halusta. Kuristettuaan kaverinsa he laittavat tämän arkkuun. Brandon perfektionistina yrittää tehdä koko tapahtumasta taidetta ja on jo valmiiksi sopinut juhlat heti murhan perään. Paikalle saapuu tuttuja ja he kaikki syövät yhdessä arkun ympärillä. Eräs vieraista, Rupert Cadell, alkaa kuitenkin epäillä miesten tehneen jotain.

Ensimmäisenä elokuvaa katsoessa huomaa erikoisen kuvauksen. Hitchcock sai kummallisen idean elokuvaa varten ja toteutti sen. Koko elokuva on kuvattu yhdellä otoksella. Alkutekstien jälkeen tulee yksi leikkaus, josta siirrymme suoraan miesten huoneistoon. Tämän jälkeen kamera liikkuu asunnossa miesten mukana. Tuohon aikaan ei ollut mahdollista kuvata täyspitkää elokuvaa yhdellä otoksella, koska kela loppuisi kesken. Hitchcock ratkaisi pulman hauskasti. Muutaman kerran elokuvan aikana kamera zoomaa henkilön selkään, jolloin kela vaihdetaan.

Tämä merkillinen kuvaustekninen idea kuitenkin syö joidenkin kohtauksien tehoa. Hitchcock itse yleensä säästelee yleiskuvia ja keskittyy mielummin kuvaamaan henkilöitä. Yleiskuvat hän säästää tärkeisiin paikkoihin, jolloin ne lisäävät tapahtumien tehoa. Kun kuvaa ei ole leikattu, on mahdotonta käyttää laajempaa kuvaa kontrastina lähikuville.

Koska elokuva purkitettiin kerralla, ei Hitchcockille jäänyt oikeastaan ihmeemmin tekemistä kameran takana. Tietenkin harjoitteluvaiheessa hän antoi ohjeita näyttelijöille, mutta koska uusintaotoksia ei ollut jäi hänen varsinainen työnsä vähäiseksi. Tärkeät peruselementit ovat kohdallaan.

Näyttelijöiden suorituksia on oikeastaan hankala kommentoida. Ne eivät yllä normaalille tasolle, koska yhden pienen virheen takia ei haluttu uusia koko elokuvaa. James Stewart yllätti juuri tuossa mielessä. Hänen suorituksensa oli täysin virheetön. John Dall ja Farley Granger sen sijaan vaikuttivat välillä hieman luonnottomilta. Constance Collierin suoritus horoskoopeista höpöttävänä vanhana naisena oli jokseenkin ärsyttävä ja juuri sen takia hyvä.

Elokuva on jännittävä sen takia, että tiedämme mitä on tapahtunut ja muut eivät. Siispä samalla kun Rupert pääsee asioista jyvälle alamme jännittää roistojen puolesta. Tuo kummallinen roistoihin samaistuminen on yksi elokuvan erikoisista ja nerokkaista ideoista.

Köysi on elokuvana erikoinen, pääosin sen merkillisen toteutuksen takia. Se olisi mahdollisesti toiminut paremmin normaalisti leikattuna, mutta kokeilumielessä se on ihan hyvä pätkä.Ohjaus
Alfred Hitchcock

Käsikirjoitus
Patrick Hamilton
(näytelmä)

Hume Cronyn
(sovitus)

Valmistusvuosi
1948

Kesto
80min

Ikäraja
K-16
(vanha)

Köysi


Köysi


Arvio
3 tähteä