Etusivu

Arvostelut

Elokuvalista

Tulevat Elokuvat

Oscarit

Linkit

KiitoksetRikun

Elokuva Sivut

LéonMathilda, 12-vuotias tyttö, menee kauppaan ja hänen palatessaan koko asunto on käännetty ylösalaisin ja hänen koko perheensä kylmäverisesti murhattu. Hänen naapurinsa ottaa vastahakoisesti hänet huostaansa. Pian Mathildalle paljastuu, että tuttu naapurin setä onkin Léon, kylmäverinen palkkamurhaaja. Mathilda suostuttelee Léonin opettamaan tälle "siivoamista", jotta hän voisi kostaa pikkuveljensä murhan.

En odottanut Léonilta mitään erityisen hienoa tai uutta. Luulin sen olevan perinteinen action-elokuva. Tämän sijaan se tarjosi minulle kaikkea mahdollista; omaperäisen juonen kaikkine käänteineen, laadukasta näyttelytyötä ja upeita liikuttavia otoksia.

Luc Bessonin ohjaus on mahtava. Hän pystyy vaikuttamaan vahvasti katsojiin henkisellä tasolla. Esimerkiksi kohtaus, jossa Mathilda kävelee käytävää pitkin hitain askelin kotiovensa ohi, on erittäin vaikuttava ja osoitus Bessonin taidosta ohjaajan tuolilla. Viimeinen otos on myös erityisen vakuuttava, surumielinen ja näyttävä lopetus hienolle elokuvalle. Upeita kohtauksia on jatkuvasti.

Jean Renon roolisuoritus on loistava. Hän onnistuu upeasti tuomaan kylmän viileän "hitman" olemuksen jokaiseen otokseen. Myös Natalie Portman on hyvä. Hän oli elokuvan tekemishetkellä vasta teini-ikäinen ja tämä oli hänen ensimmäinen elokuvansa. Kokemat-
tomuudesta huolimatta hän vetäisee läpi uskottavan ja tyylikkään suorituksen.

Léonin tarina on mitä omaperäisin kertomus erikoisesta aihepiiristä. Käsikirjoitus on hieno ja se on yksi hyvin toteutetuista osa-alueista. Juoni etenee tasaisesti ja jaksaa kiinnostaa loppuun asti. Juonen-
käänteet eivät valitettavasti tarjoa ihmeellisiä yllätyksiä, mutta tämäntyyppinen hyvin paljon tunnetasolla vaikuttava elokuva ei välttämättä niitä tarvitsekaan. Tarinaan oli hienosti saatu tuotua tiettyä yksinäisyyttä. Muut ihmiset eivät tietenkään tienneet Léonin ja Mathildan hommista, joten he käyttäytyivät normaalisti, joka tavallaan loi muurin heidän välilleen.. Myös ohjaus korostaa tätä hienoa piirrettä.

Léon on kaikin puolin hieno elokuva uudesta ja omaperäisestä aihepiiristä.Ohjaus
Luc Besson

Käsikirjoitus
Luc Besson

Valmistusvuosi
1994

Kesto
106min

Ikäraja
K-16
(vanha)

Léon


Léon

Arvio
4½ tähteä