Etusivu

Arvostelut

Elokuvalista

Tulevat Elokuvat

Oscarit

Linkit

KiitoksetRikun

Elokuva Sivut

M - Kaupunki etsii murhaajaaSaksalaisessa kaupungissa puhkeaa sekasorto kun salaperäistä lapsimurhaajaa ei saada kiinni. Kaduilla kukaan ei puhu kenellekään ja kaikki epäilevät toisiaan. Poliisi tekee jatkuvia yllätysratsioita kapakoihin ja alamaailmaan. Rikollispomot eivät pysty pyörittämään bisneksiään jatkuvan poliisiuhan takia, joten roistokokouksessa päätetään ryhtyä murhaajan metsästykseen. Poliisit ja alamaailman sakki ryhtyvät suureen etsintäoperaatioon saadakseen kiinni mystisen lapsimurhaajan.

Ensimmäisenä elokuvaa katsoessa tulee mieleen sen erikoinen aihepiiri ottaen huomioon ajan sensuurin. Lang on ilmeisesti päättänyt viestiä asioista paheksunnasta huolimatta. Elokuvassa ei ole oikeastaan minkäänlaista väkivaltaa, vain viittauksia tekoihin. Silti se kiellettiin 1934 natsejen toimesta. Se oli myös Suomessa kielletty hyvin pitkään. Murhakohtauksessa näemme miehen joka ostaa palloa pomputtavalle tytölle ilmapallon. Pian näemme itsekseen vierivän pallon. Fritz Lang itse kommentoi asiaa eräässä haastattelussaan tylyllä lausahduksella: "Missä on väkivalta?".

Elokuvan ohjaus on hieno. Muutaman kerran ajattelin "kuinka tuo oli mahdollista silloin". Esimerkiksi kun kamera zoomaa kiinteästä lasista läpi ja otos jatkuu ilman leikkausta talon sisällä. En todellakaan kykene keksimään miten tämä olisi voitu tehdä silloin. Lang on hyvin paljon Hitchcockin tyyppinen ohjaaja elokuvateknisessä mielessä.

Peter Lorre sopii murhaajan rooliin kuin nenä naamaan. Hänen silmien pullistelunsa on unohtumatonta! Muissa näyttelijöissä ei oikeastaan ole mitään erityistä. Muutaman henkilön uskottavuus katoaa ajalle tyypillisen "ylinäyttelyn" takia. Äänielokuva teki vasta tuloaan, joten suuri osa elokuvasta on mykkää. Esimerkiksi foley-efektit puuttuvat kokonaan.

En muista viimeeksi milloin elokuvan viimeinen otos olisi ollut sen onnistumisen kannalta näin tärkeä. Lopettaminen pidätyskohtaukseen olisi tuntunut typerältä. Viimeinen lyhyt pätkä kolmesta surevasta naisesta on sen sijaan sanoinkuvailemattoman upea!

M - kaupunki etsii murhaajaa oli aikanaan paheksuttu, mutta sittemmin klassikoksi noussut ehdottoman hieno elokuva.Ohjaus
Fritz Lang

Käsikirjoitus
Thea von Harbou

Fritz Lang

Valmistusvuosi
1931

Kesto
105min

Ikäraja
K-12
(vanha)

M - Kaupunki etsii murhaajaa

M - Kaupunki etsii murhaajaa

Arvio
3½ tähteä