Etusivu

Arvostelut

Elokuvalista

Tulevat Elokuvat

Oscarit

Linkit

KiitoksetRikun

Elokuva Sivut

Maltan haukkaEtsivä Sam Spaden toimistoon saapuu nainen, joka pyytää häntä selvittämään hänen siskonsa olinpaikan kaupungissa. Spaden partneri Archer lähtee asialle. Hänet murhataan keskellä yötä. Samia aletaan epäillä murhasta, sillä hänellä oli jotain tekemistä Archerin vaimon kanssa. Samille selviää, että tehtävän antanut nainen on valehdellut ja, että tällä on jotakin tekemistä suuren kultapatsaan, "maltan haukan", kanssa.

Maltan haukan tarina lähtee liikkeelle nopeammin kuin monissa elokuvissa. Alkutekstit ovat vasta muutama minuutti sitten lipuneet sivuun ja elokuvassa tapahtuu juonen kannalta ratkaisevia tapahtumia. Muutenkin tuntuu, että kaikki ylimääräinen on tarttunut leikkaajan saksiin. Parempi näin, sillä elokuvaa on huomattavan helppo ja mukava seurata. Tiiviydestä johtuen jouduin katsomaan elokuvan loppuhetket kahteen kertaan, sillä en meinannut heti ymmärtää äkillisiä ja hyvin yllättäviä käänteitä.

Maltan haukka oli John Hustonin ensimmäinen ohjaus. Hänen käytössään oli hyviä näyttelijöitä, joka selvästi helpotti tulokkaan sopeutumista ohjauksen maailmaan. Elokuva on lähinnä ahtaissa sisätiloissa kuvattu, joten Huston käyttää jatkuvasti lähikuvia. Sama tyyli säilyy läpi elokuvan. Tiivis leikkaus on todella positiivinen asia. Sen takia Maltan haukka ei kaadu tylsyyteen jatkuvasta dialogista huolimatta.

Humphrey Bogart loistaa kuten yleensä. Hänen kivenkova etsiväasenteensa on unohtumaton. Mary Astor ei ollut paras vaihtoehto naispääosaan. Hän tuntuu jotenkin päälleliimatulta esitettyine itkuineen ja valheineen (saattaa johtua myös roolista). Peter Lorre on hauska ja mukava, mutta tulinen Joel Cairo. Pieni mies tuo tiettyä piristävää komiikkaa kohtauksiin.

Maltan haukka on yksi yllättävimmistä elokuvista. Se ei pidä yllä samanlaista jännityselementtiä kuin Hitchcock elokuvissaan, sillä jännityskohdat on korvattu yllätyskohdilla. Idea toimii ja katsoja on jatkuvasti lähes sekaisin. Viimeiset viisitoista minuuttia selvittävät koko elokuvan katsojalle. Kaikki ässät isketään pöytään tiheään tahtiin ja yhtäkkiä elokuva loppuukin jo yhteen unohtumattomimmista loppurepliikeistä.

Maltan haukka on ehdoton hankinta kaikille, jotka pitävät klassikkoelokuvista.Ohjaus
John Huston

Käsikirjoitus
Dashiell Hammet
(kirja)

John Huston
(screenplay)

Valmistusvuosi
1941

Kesto
97min

Ikäraja
K-16
(vanha)

Maltan Haukka

Maltan Haukka

Arvio
4 tähteä