Etusivu

Arvostelut

Elokuvalista

Tulevat Elokuvat

Oscarit

Linkit

KiitoksetRikun

Elokuva Sivut

Master and Commander
Maailman LaidallaTarinan keskipisteessä on englantilainen Napoleonin aikainen sotalaiva HMS Surprise. Toinen alus, Acheron, pääsee yllättämään Suprisen, mutta taistelusta selvittyään kapteeni Jack Aubrey päättää lähteä Acheronin perään. Alukset käyvät suuren skaalan kissa-hiiri leikkiä taistellessaan Etelä-Amerikan vesistöillä.

Master and Commander kertoo melko perinteisen meritaistelutarinan. Se kuitenkin kertoo tuon tarinan jopa yllättävän hyvin. Visuaaliset efektit ovat upeita, elokuva oli ehdolla Oscar-palkintogaalassa efekteistä. Loppujen lopuksi Master and Commander sai 10 Oscar-nominaatiota, mutta voitti vain yhden; "best cinematography." Elokuva oli ehdolla myös puvustuksesta, taiteen ohjauksesta ja meikkauksesta. Siispä ainakin ulkoasu on kunnossa.

Peter Weirin aikaisempiin meriitteihin kuuluu oikeastaan kolme hieman paremmin menestynyttä elokuvaa. Nämä ovat Todistaja (1985), Kuolleiden runoilijoiden seura (1989) ja The Truman show (1998). Hän on ollut Oscar-ehdokkaanakin. Tässä elokuvassa hän jälleen kerran näyttää kyntensä. Ohjaus pyrkii tyylitellysti korostamaan meren valtavuutta, sillä jatkuvasti kuvataan laivaa hyvin kaukaa, aivan kuin se olisi pieni soutuvene ulapalla. Weir sai hienosta ohjauksestaan Oscar-ehdokkuuden.

Russel Crowen roolisuoritus on hieno. Välillä lempeä, välillä kylmän "amiraalimainen". Hän valaa uskoa miehistöön ja varsinkin hänen "palopuheensa" ovat hienoa katsottavaa. Tässä elokuvassa muut näyttelijät eivät jääneet Crowen jalkoihin, kuten monesti supertähden johtamassa näyttelijäkaartissa on tapana. Paul Bettany ja James D'arcy vakuuttavat. Bettany vaikuttaa oikeasti hyvin "tiedemiesmäiseltä". Master and Commanderissa on hirveästi näyttelijöitä, muutama nimekkäämpi ja loput hieman tuntemattomampia. Kaikki ovat erinomaisia.

Elokuvan juoni ei tarjoa ihmeellisiä uusia asioita. Se sisältää pieniä mutkia ja yllätyksiä. Aivan loppuminuuteilla Master and Commanderin viimeinen valttikortti paljastetaan. Tässä vaiheessa jo pakostakin hymyilytti.

Master and Commander on kymmenen Oscar-ehdokkuutta kahminut ja yhden voittanut yllättävänkin hieno eepos.Ohjaus
Peter Weir

Käsikirjoitus
Patrick O'Brian
(kirjat)

Peter Weir
ja
John Collee

(screenplay)

Valmistusvuosi
2003

Kesto
132min

Ikäraja
11

Master and Commander

Master and Commander

Arvio
3½ tähteä