Etusivu

Arvostelut

Elokuvalista

Tulevat Elokuvat

Oscarit

Linkit

KiitoksetRikun

Elokuva Sivut

MatrixTietokonehakkeri Thomas Anderson alias Neo luulee elävänsä normaalia elämää kunnes mies nimeltä Morpheus ottaa häneen yhteyttä. Morpheus tietää hänestä kaiken ja kertoo pystyvänsä vastaamaan Neoa vaivaaviin kysymyksiin. Selviää, että todellinen maapallo on nykyään koneiden hallussa ja elämä jota Neo on elänyt on tapahtunut vain Matrixissa, tietokoneohjelmassa. Morpheus vapauttaa hänet, sillä hän uskoo tämän olevan Valittu, joka kykenisi kumoamaan Matrixin lait ja tuhoamaan sen.

Elokuva todennäköisesti menestyy jos sen ympärille on luotu oma suuri maailma. Tästä esimerkkinä Tähtien sodat, Taru sormusten herrasta trilogia ja Matrix. Tämä perustuu siihen, että katsoja ei tyydy vain näkemäänsä vaan haluaa lisäksi selvittää kaiken mahdollisen asiasta ja keskustella ystäviensä kanssa elokuvaa varten luodusta maailmasta. Matrix jättää monia mielenkiintoisia kysymyksiä auki (joista osaan vastataan trilogian muissa osissa).

Wachowski-veljeksillä oli Matrixia ennen yhden elokuvan käsikirjoitus ja ohjauskokemus (Bound 1996). Kun tämän ottaa huomioon elokuva on suorastaan ällistyttävä. Ilmiömäiset kamera-ajot ja upeat otokset värittävät elokuvaa mukavasti. Moni kohtaus alkaa matrix-koodilla josta zoomataan ulos johonkin ympäristöön. Wachowskit keksivät myös uutta kuvausteknisellä saralla. Esimerkiksi still-kameroilla suoritettu luotienväistely-
kamera-ajo on unohtumaton.

Keanu Reevesin roolisuoritus Neona on tyylikäs. Ensin hän on hyvin epätietoinen ja yrittää löytää jalansijaa ajatuksilleen kuullessaan totuuden ja kun lopulta hyväksyy sen, hän alkaa oppia uutta ja uskoa itseensä. Laurence Fishburn esittää Morpheusta, elokuvan "oppi-isää". Hän opettaa Neolle ja samalla meille mikä Matrix on. Hänen salaperäinen puhetyylinsä on kerronnan kannalta tärkeää, sillä se pitää jännitystä yllä. Carrie-Anne Moss vetää roolinsa läpi kiitettävästi. Hän saa jopa lopun hieman kliseiset "rakastan sinua" repliikkinsä kuulostamaan kiinnostavilta. Hugo Weaving on elokuvan pääroisto. Hän on agentti, koneiden puolesta toimiva Matrixin turvallisuuden takaaja. Weavingin asiallinen puhetapa ja kovat otteet toimivat hauskan kontrastin luovana yhdistelmänä. Ehdoton kunniamaininta täytyy antaa äsken mainituille näyttelijöille kung-fu kohtauksista. He vetivät läpi kuuden kuukauden raskaan harjoitusajan ja näyttävät suorastaan ammattilaisilta ruudulla tapellessaan.

Matrixin perusidea on uskomattoman erikoinen ja hyvin toimiva, suorastaan scifi-fanien märkä uni. Kaikki tuntuu loogiselta, eikä turhia asioita selitellä, älykäs katsoja todennäköisesti lisää puuttuvat palaset itse. Elokuvan juoni on täynnä jännitystä ja yllättäviä käänteitä.

Olen kuullut monien valittavan Matrixin väkivallasta. Moni on myös sanonut, ettei hyvä elokuva voi sisältää tukka putkella räiskimistä. Tietenkin voi. Pauke ja rytinä ei ole pääasia. Se tahdittaa juonta, ei kuljeta sitä.

Matrix on hieno elokuva omaperäisestä aiheesta. On varmaa, että joudumme odottamaan vuosikymmeniä ennen kuin näemme tasoltaan yhtä laadukkaan scifi-toiminta spektaakkelin.Ohjaus
Andy Wachowski
Larry Wachowski


Käsikirjoitus
Andy Wachowski
Larry Wachowski


Valmistusvuosi
1999

Kesto
135min

Ikäraja
15

Matrix

Matrix

Matrix

Matrix


Arvio
4½ tähteä