Etusivu

Arvostelut

Elokuvalista

Tulevat Elokuvat

Oscarit

Linkit

KiitoksetRikun

Elokuva Sivut

OldboyOh Dae Su on korealainen juoppo perheenisä, joka eräänä yönä aivan käsittämättömästi kidnapataan suoraan kadulta. Hänet vangitaan pieneen huoneeseen, jossa hänen ainoa viihdykkeensä on televisio. Viikkoja, kuukausia ja vuosia vierii hänen ollessa edelleen vangittuna tuossa huoneessa. Lopulta hänet aivan yllättäen päästetään vapaaksi. Hänelle annetaan viisi päivää aikaa selvittää vastaukset kaikkiin kysymyksiin, jotka ovat häirinneet hänen mieltään. "Kuka minut vangitsi?". "Miksi?".


Elokuvan alkuasetelmat kuulostavat kieltämättä mielenkiintoisilta. Kiinnostus tapahtumiin ei myöskään katoa elokuvan aikana, sillä katsojan silmille tykitetään koko ajan jännittäviä uusia tapahtumia. Juoni aukeaa tasaisen hitaasti ja se yllättää täysin. Lopussa katsoja voi vain ihmetellä "mitäs ihmettä tuo nyt sitten oli?". Tarina on oikeastaan melkein liiankin outo ja se alkaa valitettavasti kuulostaa jo erittäin kaukaa haetulta, mutta se on silti omaperäinen ja sitoo katsojan tuoliinsa viime sekunneile asti.


Chan-wook Parkin ohjaus on mestarillista työtä. Elokuvan mieleenpainuvin kohtaus on sivuperspektiivistä kuvattu käytävätaistelu. Koko homma on kuvattu yhtenä otoksena ja se kestää useiden minuuttien ajan. Tuon yhden ainoan kuvauksen purkittamiseen meni kolme päivää.


Näyttelytyö on erinomaista. Min-sik Choi esittää Oh Dae Suta ja onnistuu hyvin luomaan vahvoja tunnetiloja, jotka riivaavat kostoa hamuavaa miesparkaa. Muut näyttelijät suoriutuvat rooleistaan keskiverrosti.


Elokuvassa on synkän maailman ohella yllättäen humoristisia piirteitä, joita voisi oikeastaan luonnehtia mustaksi komediaksi. Muutamaan otteeseen yleisö naurahti elokuvateatterissa. Loppua kohden kuitenkin elokuvasta häviää viimeisetkin hauskat piirteet ja se synkkenee entisestään.


Tämä korealainen elokuva yllättää loistavalla, mutta kuitenkin ehkä turhankin kaukaa haetulla juonellaan, sekä Chan-wook Parkin erinomaisella ohjauksella.Ohjaus
Chan-wook Park

Käsikirjoitus
Jo-yun Hwang
(Screenplay)

Chun-hyeong Lim
(Screenplay)

Garon Tsuchiya
(Tarina)

Valmistusvuosi
2003

Kesto
120min

Ikäraja
15

Oldboy


Arvio
4 tähteä