Etusivu

Arvostelut

Elokuvalista

Tulevat Elokuvat

Oscarit

Linkit

KiitoksetRikun

Elokuva Sivut

PerikatoTraudl Junge, Adolf Hitlerin sihteeri toisen maailmansodan aikana, kertoo natsidiktaattorin viimeisistä päivistä Berliinin bunkkerissaan alkukesästä 1945.

Perikato on yksi sadoista toista maailmansotaa käsittelevistä elokuvista. Tällä kertaa aiheeseen on tuotu uusi, rohkea ja varmasti mielipiteitä jakava perspektiivi. Adolf Hitlerin ja hänen sihteerinsä bunkkerinäkökulmasta emme ole asiaa vielä nähneet.

Oliver Hirschbiegelin filmografiassa ei ole juurikaan merkintöjä. Hän on ohjannut useita TV-ohjelmia (Poliisikoira Rex) ja niiden lisäksi kaksi elokuvaa (mm. Das Experiment). Perikadon kameran käyttö on hienoa ahtaissa tiloissa. Kuvauspaikat ovat kuin klaustrofobiasta kärsivän painajaisesta, mutta silti Hirschbiegel on onnistunut värittämään tarinaa hienolla kuvauksella. Elokuvassa on ilmeisesti yritetty venyttää aikaa sillä tarinan kannalta tärkeät kohtaukset kestävät pitkään. Tämä teoriassa omaperäinen ajatus on käytännössä aika huono idea. Elokuvan olisi voinut leikkausvaiheessa rutistaa kaksituntiseksi, sillä nykyisessä muodossaan se käy loppua kohden itseään toistavaksi ja melko tylsäksi. Leikkausvaiheessa olisi voinut myös kiristää elokuvan tempoa.

Perikato on ensimmäinen Hitleriä kuvaava elokuva, jonka olen nähnyt. En siis omaa vertailupohjaa Bruno Ganzin suoritukselle diktaattorina, mutta hän loi oikean tyrannimaisen ilmapiirin tyylikkäästi. Kriitikot arvostelivat suoritusta liian inhimilliseksi, mutta tuon suuntainen ajatus on kummallinen. Olihan Hitler ihminen kuten muutkin! Tietenkin sairaassa mielessä omalaatuinen. Sitäpaitsi Ganzin karjuessaan sylkevä, juutalaisia vihaava ja kansaa kiroava mies on mielestäni kaukana täysijärkisestä ihmisestä.

Perikadolla olisi ollut mahdollisuuksia erinomaiseksi elokuvaksi, mutta se kaatuu turhaan vatvomiseen. Kun Hitler on päästänyt itsensä päiviltä elokuvaa on reilut puoli tuntia jäljellä. Miksei tätä loppuosaa voinut leikellä viiden minuutin mittaiseksi pätkäksi? Katsojaa ei siinä vaiheessa enää kiinnosta mitä jokaiselle natsiupseerille käy.

Perikato on maailmansotaelokuva uudesta perspektiivistä. Kaatuu kuitenkin pikkuvirheisiin.Ohjaus
Oliver Hirschbiegel

Käsikirjoitus
Bernd Eichinger
(screenplay)

Joachim Fest
(kirja)

Valmistusvuosi
2004

Kesto
150min

Ikäraja
15

Perikato
Perikato

Arvio
3 tähteä