Etusivu

Arvostelut

Elokuvalista

Tulevat Elokuvat

Oscarit

Linkit

KiitoksetRikun

Elokuva Sivut

PlatoonAlokas Chris Taylor saapuu Vietnamin viidakoihin odottavaisena. Hän kohtaa sodan kauhut ja näkee ihmisen julmuuden. Hänen joukkuettaan johtaa kaksi kersanttia. Toinen on seitsemästi ammuttu hieman sotahullu Barnes ja toinen huomattavasti inhimillisempi Elias. Chris uupuu fyysisesti ja henkisesti. Viidakon taisteluiden lisäksi hän joutuu valitsemaan leirinsä kahdeksi jakautuvan joukkueen sisällä.

Näyttelijäkaarti kiidätettiin Filippiineille viikkoja ennen kuvausten alkua. Näyttelijät kävivät läpi 13 päivän intensiivisen sotaharjoittelun. He opettelivat ampumaan, liikkumaan maastossa ja oikeastaan opettelivat sotimaan. Tästä todella huomaa Stonen panostuksen elokuvaansa. Hän haki äärimmäistä realismia. Lähes kaikki elokuvan pienet yksityiskohdat ovat hänen omakohtaisia kokemuksiaan.

Elokuvan tarina on hyvin yksinkertainen ja helposti seurattava. Sotaelokuvat eivät kuitenkaan ole se juonellisesti rikkain genre, eli ehkä parempi näin. Äärimmäisen raaka realismi toimii kantavana voimana. Elokuvan viehätys perustuu siihen, että näemme sodan todellisen luonteen. Eräs hieno piirre elokuvassa on Tylerin kirjeen-
vaihto mummonsa kanssa. Tylerin kirjeet "luetaan" ääneen ja ne tahdittavat elokuvaa mukavasti.

Elokuvan näyttelijät eivät ole nimekkäitä. Willem Dafoe esittää Elias Grodinia ja Tom Berenger Bob Barnesia. He ovat vastakkainasettuva kersanttikaksikko, joiden erimielisyyksien johdosta joukkue alkaa hajota kahtia. Molemmat tarjoavat tyylikkäät suoritukset. Berengerin luoma pelottavan kylmä ja itsevarma olemus tekee vaikutuksen. Charlie Sheen ei ollut Platoonia ennen hyvämaineinen näyttelijä, mutta hänen hieno suorituksensa Chris Taylorina varmasti kohensi tilannetta.

Platoon pyrkii kertomaan tarinan realistisesti ja siinä se onnistuu. Olisi kuitenkin ollut parempi valita taistelujen ja "vapaa-ajan" välillä ja kallistaa elokuvan pääpainoa hieman siihen suuntaan. Illanviettokohtaukset tietysti kertovat lisää yhteishengestä, mutta mielestäni Platoonin kaltaisessa elokuvassa olisi kannattanut siirtää balanssia hiukan sotimisen puolelle.

Platoon on ihan kohtalainen elokuva, joka näyttää sodan realistisen raakana.Ohjaus
Oliver Stone

Käsikirjoitus
Oliver Stone

Valmistusvuosi
1986

Kesto
114min

Ikäraja
15

Platoon

Platoon


Arvio
2½ tähteä