Etusivu

Arvostelut

Elokuvalista

Tulevat Elokuvat

Oscarit

Linkit

KiitoksetRikun

Elokuva Sivut

Schindlerin Lista

"Se, joka pelastaa yhden elämän, pelastaa koko maailman."

Oskar Schindler on saksalainen liikemies joka sodan alkaessa perustaa tehtaan. Hän käyttää surutta työvoimanaan halpoja vainottuja juutalaisia. Mutta kun keskitysleirejä pystytetään ja hän näkee mitä juutalaisille todella tapahtuu hän alkaa järjestelmällisesti pelastaa heitä.

Elokuva perustuu Oskar Schindlerin tositarinaan. Thomas Keneally kirjoitti aiheesta kirjan. Steven Spielberg kiinnostui kirjasta ja aiheesta ylipäätään jo 80-luvun alkupuolella. Hän kuitenkin kehitti monia muita elokuvia ennen 90-lukua, jolloin hän viimein päätti toteuttaa suunnitelmansa.

Elokuva on kuvattu mustavalkoisena. Tämä idea sopii elokuvaan loistavasti. Se luo tiettyjä kontrasteja hahmojen välille. Mielenkiintoisena detaljina Schindler pitää elokuvan alusta puoleenväliin saakka harmaata pukua. Sen jälkeen hän pitää valkoisia vaatteita. Sen sijaan saksalaisten asusteet ovat läpi elokuvan tummanpuhuvia. Schindlerin ja Goethin yhteisissä kohtauksissa tämä kontrasti tuo kiintoisan vivahteen tapahtumiin. Elokuvan tärkeintä ja surumielisintä viestiä kantava henkilö on punatakkinen tyttö josta näemme vain muutaman vilahduksen.

Steven Spielbergin ohjaus on ehdottomasti hänen uransa paras. Hän panosti jokaiseen pieneen asiaan. Elokuva on täynnä pieniä symbolisia merkityksiä. Hän käyttää myös loistavasti hyväkseen mustavalkokuvausta. Jokainen otos on unohtumaton, alkaen alun kynttilöistä, aina lopun hautakivikatuun.

Liam Neeson esittää Oskar Schindleria ja tarjoaa pitkähkön uransa parhaan suorituksen. Schindlerin ajattelutapa muuttuu elokuvan kuluessa. Neeson onnistuu hyvin vangitsemaan suorituksessaan tämän muutoksen. Ralph Fiennes on yksi elokuvahistorian parhaista vihollisista. Amon Goeth on äärettömän kylmä ja välinpitämätön henkilö. Kaikki vainottuja juutalaisia esittävät näyttelijät onnistuvat upeasti. He herättävät katsojassa suurta sympatiaa. Ben Kingsleyn ja Jonathan Sagallin nöyränoloiset suoritukset ovat loistavia.

Liikuttava tarina kulkee eteenpäin Spielbergin viestinnän tehokkailla keinoilla. Pienet asiat ovat suuria, suuret hieman pienempiä. Upeat kontrastit ovat ehdottomasti elokuvan kantava voima, ystävyyden, pelastuksen ja ihmisyyden ohella.

Schindlerin lista yhdistää kaiken mitä voin elokuvalta toivoa. Se kertoo ihmiskunnan historian pimeimmästä ajanjaksosta, jota kenenkään ei tulisi unohtaa. Sen upea viestintä yhdistyy sulavasti loistavaan dialogiin ja upeisiin repliikkeihin. Kaikki nämä asiat viittaavat ihmishengen arvoon, ihmisyyteen ja siihen ettei menneitä voi enää muuttaa.

Schindlerin lista on upea ja taatusti jokaista ihmistä koskettava eeppinen ja unohtumaton teos.Ohjaus
Steven Spielberg

Käsikirjoitus
Thomas Keneally
(kirja)

Steven Zaillian
(screenplay)

Valmistusvuosi
1993

Kesto
188min

Ikäraja
15

Schindlerin Lista

Schindlerin Lista

Schindlerin Lista


Arvio
5 tähteä