Etusivu

Arvostelut

Elokuvalista

Tulevat Elokuvat

Oscarit

Linkit

KiitoksetRikun

Elokuva Sivut

The Shawshank RedemptionAndy Dufresne, on nuori menestyvä pankkiiri, joka tuomitaan syyttömänä elinkautiseen vankeuteen vaimonsa ja tämän salaisen rakastajan murhista. Vankilassa Andy tutustuu Rediin, vankilan "kauppamieheen" ja he ystävystyvät.

Elokuvan juoni itsessään ei ole mitenkään erikoinen. Samasta aihepiiristä saa huonojakin elokuvia tehtyä. Silti jotain erikoista Shawshank Redemptionissa on.

Ohjaus on onnistunutta. Frank Darabontin kaikista ohjauksista tämä on ehkä onnistunein. Muu tekninen toteutus on ylempää keskikastia. Onnistuneita otoksia ja detaljeja kuvauksessa ja muussa pursuu sieltä sun täältä.

Näyttelijät ovat kovassa iskussa tässä elokuvassa. Tim Robbins antaa yhden parhaista suorituksistaan ja toista päähenkilöä Rediä esittävä Morgan Freeman onnistuu myös hyvin ja hän oli jopa ehdolla vuoden 1995 Oscareissa, mutta Tom Hanks voitti roolistaan elokuvassa Forrest Gump.

Elokuvan "vihollinen" on erittäin uskovainen, jatkuvasti Raamattua lainaava, sadistinen vankilanjohtaja Samuel Norton. Häntä esittää Bob Gunton, joka onnistuu hänkin roolissaan mukiinmenevästi. Suoritus on loistava, jopa inhoa herättävä. Norton kohtelee vankejansa väkivaltaisesti ja kuitenkin samalla lukee Raamatun rivejä. Jopa hänen seinällään on lainaus Raamatusta, jonka on tarkoitus koskea vankeja, mutta lopuksi ironisesti se kääntyy häntä itseään vastaan.

Juonenkuljetus on laadukasta. Välillä juoni haaraantuu, esimerkiksi kun Brooks pääsee vankilasta. Seuraamme häntä jonkun aikaa ja palaamme jälleen Shawshankiin. Tämänlainen juonen haarautuminen tekee elokuvasta mielenkiintoisen seurattavan. Leikkaus on tehty erinomaisesti, elokuvassa ei ole yhtä ainutta tylsää kohtaa ja sen takia juoni on jatkuvassa liikkeessä ja etenee tasaiseen tahtiin juonenkäänteiden aiheuttamia hienoja poukkoiluja lukuunottamatta.

The Shawshank Redemption on erinomainen elokuva, joka kertoo ystävyydestä ja toivosta. Tarina on liikuttava ja juonenkäänteen odottamattomia, sekä erittäin yllättäviä. Kun elokuva on tehty näistä aineksista, se ei voi olla muuta kuin erinomainen.

Tämä on yksi lempielokuvistani ja esimerkiksi IMDb:stä se löytyy toiselta sijalta. Jos sinulla on mahdollisuus nähdä tämä elokuva, älä jätä tilaisuutta käyttämättä.Ohjaus
Frank Darabont

Käsikirjoitus
Stephen King
(alkuperäinen novelli:
"Rita Hayworth and the
Shawshank Redemption")

Frank Darabont
(Screenplay)

Valmistusvuosi
1994

Kesto
142min

Ikäraja
15

Andy ja Red

Andy ja Red

Arvio
5 tähteä