Etusivu

Arvostelut

Elokuvalista

Tulevat Elokuvat

Oscarit

Linkit

KiitoksetRikun

Elokuva Sivut

sidewaysKaksi keski-ikään saapuvaa miestä, julkaisematon kirjailija Miles ja mainosnäyttelijä Jack, lähtevät villille matkalle halki Californian viinitilojen. He juhlistavat Jackin viimeistä viikkoa ennen tämän naimisiin menoa. Kaksi naista, Maya ja Stephanie kuitenkin sotkevat miesten kuviot pahemman kerran. Miles koettaa selvittää omasta masennuksestaan ja Jack päätyy lopulta miettimään tahtooko hän oikeasti naimisiin.

Nimi Alexander Payne syöpyi alitajuntaan kun näin About Schmidtin muutama vuosi sitten. Erinomainen kerrontatapa piti kiinnostuksen yllä. Sama ilmiö esiintyi tälläkin kertaa. Payne käyttää ohjauksissaan jatkuvasti samoja menetelmiä ja mm. About Schmidt ja Sideways muistuttavat hyvin paljon toisiaan.

Sideways on road-trip elokuva. Seikkailuhenkinen porhallus halki Californian viinitilojen on toisaalta sivuasia, sillä elokuva keskittyy enemmän Milesin, Jackin, Stephanien ja Mayan välisiin kohtauksiin. Nelikon välille syntyy tosiaan hyvin mielenkiintoinen ja värikäs ilmapiiri, jonka kehitystä seuraa mielellään. Tässä Payne jälleen onnistuu.

Komedian voisi nimetä yhdeksi genreistä joihin Sideways kuuluu. Nauru irtoaa herkästi, koska tilanteet ovat hyvin luonnollisia (poikkeuksia tietysti on). Esimerkiksi lompakon takaisinvarastus on yksi elokuvan ratkiriemukkaimmista kohtauksista.

Jos törmäisin Paul Giamattiin kadulla ojentaisin varmaan hänelle masennuslääkkeitä. Niin erinomaisen depressioauran hän onnistui kehittelemään ympärilleen. Thomas Haden Churchille sen sijaan antaisin paketin kondomeja. Hän oli hyvin vakuuttava roolissaan ja ansaitsi Oscar-ehdokkuutensa. Näyttelijätär puolella sekä Virginia Madsen, että Sandra Oh vakuuttivat. Madsenin pitkähkö monologi viinistä ja elämästä oli hyvin vakuuttava.

Viimeinen Paynen täysosuma Sidewaysin kohdalla oli lopetus. Elokuvasta jää lämmin ja mukava fiilis. Katsojalle jää hyvin paljon auki asioita, mutta siinä missä filmikela pysähtyy, tapahtumat siirtyvät elämään innokkaan katsojan mieleen.

Sideways oli ehkä pienoinen sleepper-yllätys vuodelta 2004. Se kuuluu ehdottomasti vuoden elokuvaeliittiin ja Paynen ohjaus on täysin Oscar-ehdokkuutensa arvoinen.Ohjaus
Alexander Payne

Käsikirjoitus
Rex Pickett
(kirja)

Alexander Payne
(screenplay)

Valmistusvuosi
2004

Kesto
123min

Ikäraja
15

Sideways

Sideways

Arvio
4 tähteä