Etusivu

Arvostelut

Elokuvalista

Tulevat Elokuvat

Oscarit

Linkit

Kiitokset











Rikun

Elokuva Sivut

Taksikuski



Travis Bickle (De Niro) on mielenterveydeltään jokseenkin epävakaa taksia yöllä työkseen ajava Vietnam veteraani. Hän ei saa unta, katsoo jatkuvasti pornoelokuvia pienissä katuteattereissa ja ottaa kimmokkeita kadulta. Kaikki mitä hän taksia ajaessaan kadulla näkee, narkkarit, parittajat ja murhamiehet, ovat hänen mielestään "kadun saastaa". Lopulta hän napsahtaa lopullisesti ja alkaa itse puhdistaa noita saastoja kaduilta.

Ensimmäinen kehumisen aihe Taksikuskista löytyy ohjauksesta. Ohjaaja Martin Scorsese kieputtelee elokuvaa ja kohtauksia loisteliaasti ja otoksia ja tapahtumia voi vain kehua. De Niron ja Scorsesen kemiat osuvat hyvin yhteen ja tämä elokuva on pitkälti menestynyt heidän onnistuneen yhteistyönsä takia.

Taksikuskissa on vain yksi varsinainen päähenkilö, Travis Bickle. Häneen keskitytään koko ajan siinä missä muut hahmot vain viuhuvat ohi. Robert De Niro onnistuu hyvin esittämään tätä mielenterveydeltään järkkyvää taksikuskia.

Iris "Easy" Steensma on 12 vuotias kotoa karannut katuhuora, jonka Travis tapaa. Easya esittää Jodie Foster. Hänen roolisuorituksensa on aika mitäänsanomaton, se ei painu mieleen, mutta ei ole mikään ihan kehnokaan.

Elokuva oli ensimmäisen tunnin ja ylikin oikeastaan tutustumista Travikseen ja hänen persoonallisuuteensa. Kun olimme vihdoin perillä hänestä, alkoi tapahtua. Oli hyvä, että elokuva keskittyi vain yhteen hahmoon, eikä sivuhenkilöitä juuri ollut.

Lopullinen juonenkäänne ja lopun tapahtumat eivät ole erityisen yllättäviä, johtuen ehkä siitä, että kun mutkat juonessa tulevat vastaan olemme jo pitkälti samaistuneita päähenkilöön ja tiedämme ainakin osittain hänen aikeensa. Siitä huolimatta loppuosa leffasta on loistava ja lopetus erinomainen.

Varmaa Scorsese-De Niro laatua. Pakkohankinta elokuvaihmisille.



Ohjaus
Martin Scorsese

Käsikirjoitus
Paul Schrader

Valmistusvuosi
1976

Kesto
113min

Ikäraja
15

Taksikuski


Arvio
4 tähteä