Etusivu

Arvostelut

Elokuvalista

Tulevat Elokuvat

Oscarit

Linkit

KiitoksetRikun

Elokuva Sivut

TrainspottingRenton on arkipäiväinen näky Edinburghin huumepiireissä. Hän kuitenkin yrittää päästä irti aineista ja pyrkii kohti "tavallista" elämää. Tiivis kaveripiiri ja uuden piikin himo pitävät hänet kuitenkin otteessaan, kunnes tulee lopulta aika tehdä lopullinen ratkaisu.

Huumeista on saatu jos jonkinlaista elokuvaa. Koskettavia draamakuvauksia huumeiden vaikutuksista ihmisiin, rikolliselokuvia huumediilereistä ja blast-away-poliisiäksön elokuvia joissa huumebisnes on juonellinen kuorrute. Trainspotting kuuluu ensimmäiseen kategoriaan. Se kertoo realistisella (ja ajoittain surrealistisella) tavalla Edinburghin nuorten aikuisten huume-elämästä. Yhdistelmä totista draamaa ja ajoittain toimivaa komediaa on hyvä.

Nimi "Danny Boyle" tatuoitui kyllä sataprosenttisesti alitajuntaan. Upeat kuvausmetodit ja hienosti kerrotut tapahtumat painuivat erinomaisesti mieleen. Ohjauksen teho oli valtava. Elokuva tuntui tiiviiltä ja täysin sopivan mittaiselta dynaamiselta paketilta.

Ewan McGregorin rooli Trainspottingissa oli hänen uransa ensimmäinen teatterilevitykseen päätyneen elokuvan pääosa. Aikaisemmin mm. Shallow Gravessa esiintynyt näyttelijä vakuuttaa raudanlujalla kerronnalla. Hän toimii kertojanminänä ja näyttelee kaikenkaikkiaan erinomaisesti. Ewen Bremner onnistuu luomaan roolihahmolleen todella poissaolevan luonteen. Hän toljottaa tyhjän panttina ja pyörii aineiden vaikutuksen alaisena ympäriinsä. Tässä tapauksessa tuo viittaa tietenkin näyttelykykyyn, ei sen puutteeseen. Jonny Lee Millerin suorituksesta en saanut oikein mitään irti. Hänen suorituksestaan puuttui luonnetta ja elokuva kertoi miehestä turhan vähän. Myös Kevin McKiddin esittämä Tommy on tällainen henkilö. Robert Carlyle sen sijaan oli erinomainen älykkään älyttömänä ja lievästi sadistisena Begbienä.

Trainspotting ei ole juonen kannalta mikään mullistava elokuva. Tapahtumat ovat simppeleitä ja tarinan kulku on periaatteessa hyvin yksinkertainen, mutta tapa jolla tarina etenee on mainio. Kiitos kuuluu ohjaaja Danny Boylelle ja Ewan McGregorin onnistuneelle minäkertojan roolille.

Trainspotting on ihan hyvä elokuva ja ehdottomasti Fargon ohella vuoden 1996 parasta elokuva-antia.Ohjaus
Danny Boyle

Käsikirjoitus
Irvine Welsh
(kirja)

John Hodge

Valmistusvuosi
1996

Kesto
94min

Ikäraja
K-16
(vanha)

Trainspotting

Trainspotting

Arvio
3½ tähteä