Etusivu

Arvostelut

Elokuvalista

Tulevat Elokuvat

Oscarit

Linkit

KiitoksetRikun

Elokuva Sivut

UhrilampaatNuorelle FBI agentti Clarice Starlingille annetaan tehtäväksi löytää nuori nainen ja pelastaa tämä uhrejaan nylkevän psykopaatti Buffalo Billin kynsistä. Johtolankoja on kuitenkin vähän, joten hänen täytyy kääntyä vankilassa viruvan Hannibal 'Kannibaali' Lecterin puoleen. Hannibalin avulla hän pyrkii selvittämään kuka Buffalo Bill todella on.

Hannibal Lecter. Yksi elokuvahistorian merkillisimmistä ja pelottavimmista ilmestyksistä. Hopkinsin suorituksen apuna ei ole mitään. Hän käyttää vain ruumiin kieltä ja onnistuu sen avulla luomaan laajan ja häiritsevän "kehän" ympärilleen. Kylmä katse ja hidas ja pelottavalla tavalla rauhallinen puhe ovat Lecterin valttikortit. Suoritus on lyhyin josta on koskaan jaettu Oscar palkinto miespääosasta. Lopullinen screen time on noin 16 minuuttia. Silti hänen olemuksensa jää leijumaan katsojan ylle koko elokuvan ajaksi. Hauskalla tavalla Hannibal ei ole elokuvan varsinainen sarjamurhaajapahis, vaikka onkin "paha".

Ohjaajan pestiä palloteltiin muutamaan otteeseen ja lopulta pelin voitti Jonathan Demme. Hän on erittäin kyvykäs juuri tällaisen kauhutrillerin kapteeniksi. Tehokeinoihin kuuluu mm. kohtausten pitkitys jännityksen aikaansaamiseksi. Silti muutamat kohtaukset ja varsinkin viimeinen loppuhuipennus venyivät liian pitkiksi.

Juonipuolella Uhrilampaat on tasokasta tavaraa. Thomas Harrisin kirjaan pohjautuva käsikirjoitus antaa mahdollisuuden tutustua henkilöihin toden teolla. Vaikka Lecterin persoonasta onkin hieman vaikea saada mitään irti, antaa elokuva katsojalle mahdollisuuden tutustua häneen kunnolla. Tarinassa on myös jännittäviä ja odottamattomia juonenkäänteitä. Nykytrilleri on todella niiden puutteessa.

Kuten jo mainitsin, Hopkinsin suoritus Hannibal Lecterinä on unohtumaton. Täysin sen Oscarin arvoinen ja oikeastaan yksi parhaista suorituksista koskaan. Roolia oli pyöritelty ties kuinka monen näyttelijän välillä, mutta onneksi se päätyi lopulta juuri Hopkinsille. Jodie Foster on myös elämänsä roolissa FBI agentti Clarice Starlingina. Hän tuo sen tärkeän haavoittuvaisuuden mukaan suoritukseensa. Muista näyttelijöistä maininnan arvoiset suoritukset tarjosivat Scott Glenn ja Anthony Heald.

Uhrilampaat on sopiva annos kauhua ja trilleriä. Sen hieno käsikirjoitus ja mainio ohjaus toimivat todella hyvin yhdessä ja kun tähän vielä lisää erinomaiset roolisuoritukset saa pätkän joka on ehdottomasti katsomisen arvoinen. Loppuhuipennuksen lievä pitkitys ja muut ajoittaiset turhuudet hajoittavat pakettia hieman, mutta eivät liikaa.

Uhrilampaat on erinomainen kauhutrilleri. Kannattaa katsoa.Ohjaus
Jonathan Demme

Käsikirjoitus
Thomas Harris
(kirja)

Ted Tally
(screenplay)

Valmistusvuosi
1991

Kesto
118min

Ikäraja
18

Uhrilampaat


Uhrilampaat

Arvio
4 tähteä